info Horta – Guinardó

Informació i actualitat dels barris del districte d'Horta-Guinardó, Barcelona, Països Catalans.

L’Ajuntament apuntala el negoci del bar il·legal de la petanca

El tancament del bar del Mas-Guinardó deixa via lliure a un establiment que no compleix amb els mínims legals de qualsevol altre comerç.

image

El bar il·legal de la petanca.

El retard en la licitació del servei amb el que comptava el Mas-Guinardó ha provocat que després de les vacances l’establiment tanqués perquè el concurs per tornar-lo a externalitzar no s’ha posat en marxa. Ara mateix, el Casal d’Entitats no té servei de bar i en aquest riu hi ha pescat el local de l’Associació de Propietaris i Veïns (APV) del Mas Guinardó, més conegut com “el bar de la petanca”. Mentre la tècnica municipal plantejava el tancament d’aquest negoci il·legal en una reunió de la Coordinadora d’Entitats del Mas-Guinardó el passat 13 de juny, des del Districte no s’ha fet cap pas per obligarlos a complir amb aquesta ordre. En aquests mesos d’estiu l’APV s’ha inflat de fer negoci i ara encara n’estan fent més, tot aprofitant que el retard del plec els ha deixat sense ningú que els fes la competència de forma legal.

Sigui com sigui, aquesta competència seria legal però no en clau d’igualtat. El bar de la petanca compta amb avantatges econòmics respecte a qualsevol altre negoci. Els ingressos són nets per a l’entitat que l’explota, ja que totes les despeses de subministrament, reparacions i manteniment, són a càrrec de l’Ajuntament de Barcelona, o sigui que es paguen amb diners públics. Aquests privilegis es va aconseguir gràcies a un conveni signat l’any 2007 entre l´Ajuntament, governat llavors pel bipartit PSC-ICV, i l’APV del Mas Guinardó, que els donava l’ús exclusiu del 30% del Mas-Guinardó durant 20 anys.

Un altra diferència amb un bar qualsevol és que no paguen impostos per la seva activitat econòmica. Qui hi fa alguna consumició no pot pagar amb targeta i no se li dona cap tiquet que provi que el pagament s’ha fet. Tot plegat, podria deixar rastre a Hisenda. El motiu pel qual el bar no paga impostos és que l´Associació és una entitat sense ànim de lucre. Per aquesta raó, no pot tenir un negoci obert ni, per descomptat, declarar guanys. Els seus estatuts, consultats al registre del Departament de Justícia de la Generalitat i revisats per l’advocada de la FAVB, així ho certifiquen.

L’ajuntament no s´havia molestat mai des que el bar de la petanca va obrir l’any 2011 en demanar cap explicació a aquesta associació ja que es considera que, com no reben cap subvenció, no han de rendir comptes. Sembla que disposar d´espai gratuït, subministraments i manteniment no entra dins aquest capítol. El local no té despeses de lloguer ni ha necessitat  licitar el bar mai, ja que tal i com va explicar en una reunió de la Comissió Gestora del Mas Guinardó el passat 13 de juny, “l´antic president de l’APV, va fer el favor d´obrir-lo, ja que el Mas no tenia bar”. El barri ha d’estar agraït, doncs, a un possibles responsables de frau fiscal.

16_casal_dentitats_mas_guinardo

Casal d’Entitats Mas Guinardó.

Per últim, la licitació del bar del mas recull totes les pràctiques que s’han detectat des de l’arribada de Barcelona en Comú al Districte, i algunes d’elles ja eren habituals amb el Tripartit i amb Xavier Trias. El govern municipal ha optat per donar la gestió a empreses que privatitzen els  beneficis d’activitats econòmiques que es fan en espais públics. Tal com ha passat amb l’escola de Can Fargas, l’Ajuntament cedirà l’explotació d’aquest espai a una empresa privada, previ concurs enlloc de fer-ho amb personal contractat directament per l’Ajuntament. L’única diferència respecte al govern de Trias és que, al igual que a Can Fargas, el plec de condicions del concurs porta mesos de retard respecte el moment en que s’hauria d’haver publicat. A Can Fargas, aquest fet va obligar a les escoles privades del barri que s’hi van presentar a redactar el projecte contra rellotge. En aquest cas ha regalat el mercat a un establiment il·legal.

Malgrat que el PIAD, el SARA i tres escoles bressol han passat a ser de gestió municipal directa, la immensa majoria dels serveis que s’han posat en marxa a la ciutatdes de l’arribada d’Ada Colau a l’alcaldia, i la totalitat dels d’Horta Guinardó, s’han cedit a empreses privades, cosa que provoca aspectes foscos en les licitacions, inestabilitat pels treballadors i l’empitjorament de les condicions salarials i els horaris.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on Setembre 16, 2016 by in el Guinardó.
%d bloggers like this: